17. července 2016

Pomerančové bábovky

příprava 35 minut, pečení 45 minut, 1 bábovka asi 1250 kcal
těsto : 500 g pšeničné mouky,100 g cukru, špetka soli,2 balíčky vanilkového cukru, balíček sušeného droždí,230 ml vlažného mléka, nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče,150 g změklého másla,100 g oranžátu,100 g nasekaných mandlí
zdobení : 2 zralé pomeranče,50 g cukru

Těsto : Mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, sušené droždí, mléko, pomerančovou kůru a máslo hněteme ručním hnětačem 4 - 5 minut. Povrch těsta lehce poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut na teplém místě kynout. Oranžát nasekáme najemno a spolu s mandlemi pečlivě zpracujeme do těsta. Těsto rozdělíme na 3 díly. Tři středně velké květináče vymažeme tukem, naplníme těstem a necháme dalších 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180°C a bábovky pečeme 40-45 minut.
Pomeranče omyjeme v horké vodě a osušíme. Kůru oloupeme na tenké dlouhé proužky. Z půlky jednoho pomeranče vymačkáme šťávu.Zbylé pomeranče nakrájíme na tenké plátky. Pomerančovou šťávu svaříme s cukrem a vložíme pomerančové plátky, necháme přejít varem a sundáme ze sporáku. Proužky pomerančové kůry smícháme s 20 g cukru.Bábovičky vklopíme a necháme vychladnout. Ozdobíme pomerančovými plátky a kůrou a necháme zaschnout.
Tip:Bábovky získají zvláštní aroma, přidáme-li do těsta jednu lžičku pomerančového likéru.

Žádné komentáře:

Okomentovat