17. července 2016

Americká kokosová bábovka s rumem

280 g másla změklého aj víc na formu,3 hrnky (hrnek 250 ml) polohrubé mouky + víc na formu,hrnek hrozinek,3/4 hrnku tmavého rumu, lžička soli,0,5 lžičku prášku do pečiva,2 3/4 napěchovaného hrnku + 2 lžíce světlého hnědého cukru ,6 velkých vajec,vanilkový cukr,3/4 hrnku + 2 lžíce neušlehané šlehačky,hrnek slazených kokosových lupínků (strouhaný kokos),hrnek krystalového cukru
Předehřát troubu na 165°C. Vymastit 3litrovou formu na bábovku a vysypat ji moukou. Namočit hrozinky do 1/2 hrnku rumu.Smíchat dohromady sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a mouku. Dát stranou. Utřít do hladka máslo s hnědým cukrem. Vmíchat vejce jedno po druhém. Pomalu vmíchat po 1/3 mouku střídavě se 3/4 hrnkem šlehačky. Vmíchat dovnitř hrozinky i s rumem a kokos. Nalít těsto do připravené formy a uhladit povrch.Péct a rotovat formu uprostřed pečení tak dlouho, až vpíchnutá špejle je po vyjmutí čistá, asi 1 hodinu a 55min. Nechat zchladnout na mřížce asi 20min., potom projet kulatým nožem po straně formy a bábovku vyklopit. Nechat ji úplně vychladnout. Mezi tím si v kastrolku na střední teplotě rozehřát krystalový cukr se 4 lžícemi vody. Sem tam jemně zamíchat, až se cukr rozpustí a sirup je čirý. Potom sirup vařit bez míchání, až přijde do varu. Stěny kastrolku stírat ve vodě navlhčeným štětcem, aby se tam netvořily krystalky cukru. Vařit do medové barvy a sem tam naklánět kastrolkem. Sejmout s ohně a zamíchat tam zbytek rumu a 2 lžíce šlehačky. Nechat polevu zchladnout do tuha za stálého míchání. Pokapat polevou bábovku.

Žádné komentáře:

Okomentovat