14. listopadu 2012

Perníkové těsto

1000 g hladké mouky T 650., 200 g medu., 300 g moučkového cukru., 4 vejce., 100 g másla., 2 KL jedlé sody., KL skořice., KL koření (hřebíček, anýz, fenykl)
poleva: 150 g moučkového cukru., 40 ml bílky., 2 - 3 kapky citronové šťávy., KL moučky Solamyl


Mouku, cukr, koření - každé zvlášť prosejeme. Pak spolu i se sodou bikarbonou promícháme a opět prosejeme. Přidáme tekutý med, změklé máslo, spolu prohněteme, pak po jednom přidáváme vajíčka. Dobře püemíst'ujete těsto zabalíme do mikrotenu a necháme nejméně 4 dny odležet. Na pomoučeném vále rozválíme na přiměřenou tloušťku - na maličké tvary zcela na tenko, na středně velké tvary na tloušťku 3 - 4 mm a na větší tvary na 5 mm. Tvary poklademe na tukem jemně vymazaný plech. Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v dobře vyhřáté troubě. Upečené klademe na rovnou plochu a vychladlé zdobíme bílkovou polevou, kterou můžeme přibarvit potravinářskými barvivy. Cukr s bílkem vymícháme doběla, ke konci přidáme citronovou šťávu a škrobové moučky tolik, abychom získali přiměřeně hustou polevu na zdobení kornoutku nebo na zalévání. 


Žádné komentáře:

Okomentovat