13. listopadu 2012

Maková štóla

Na 20 kousků si připravíme: 1/8 l mléka., 500 g polohrubé mouky., špetku soli., 42 g droždí., 75 g cukru., 260 g másla nebo rostlinného tuku., 50 g mletých mandlí., vanilinový cukr., nastrouhanou kůru z citronu., 200 g sušených hrušek., 250 g makové náplně., 2 – 3 lžíce moučkového cukru., mouku na vál., pečicí papír., alobal 
Mléko zahřejeme. Mouku a sůl vsypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí. K droždí přidáme 1 – 2 lžíce cukru a polovinu mléka. Smícháme s malým množstvím mouky. Přikryjeme a na teplé místě necháme 15 až 20 minut vykynout. Rozehřejeme 225 g tuku. Zbylé mléko cukr, mandle, vanilkový cukr a citronovou kůru přidáme do mísy s droždím a vypracujeme hladké těsto. Během hnětení přiléváme rozehřáty tuk. Hotové těsto přikryjeme a na teplém místě necháme 30 minut kynout. Hrušky namočíme na 15 minut do studené vody. Osušíme je, nakrájíme na kostičky a smícháme s makovou náplní. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta obdélník (asi 30 x 35 cm) a potřeme jej náplní. Těsto zavineme, hranou ruky podélně trochu přitiskneme a vytvarujeme do tvaru štóly. Štólu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě asi 50 minut (během pečení můžeme štólu přikrýt). Zbylý tuk rozpustíme a teplou štólu jím potřeme. Posypeme silnější vrstvou moučkového cukru a necháme vychladnout. Nakonec štólu zabalíme do alobalu a necháme 2 až 3 dny odležet. 



Žádné komentáře:

Okomentovat