14. listopadu 2012

Perníky na stromeček

350 g hladké mouky., 200 g moučkového cukru., 2 vejce., KL mleté ​​skořice., 5 mletých hřebíčků., 40 g mletých ořechů., 2 PL medu., PL citronové šťávy., ½ PL jedlé sody., žloutek na potření
na polevu : 300 g moučkového cukru., 2 bílky

Do prosáté mouky zamícháme cukr, ořechy, skořici a hřebíček. Med zahřejeme za stálého míchání a přidáme jedlou sodu, čímž vznikne pěna. Tu vlijeme do mouky, vše dobře promícháme a vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočívat do druhého dne. Těsto pak rozválíme na desce na tloušťku ¾ až cm a vyřízneme srdce, domky a hvězdy. Malou kulatou formičkou vyřízneme otvor pro navlečení nitě. Perníky poklademe na vymaštěný plech, potřeme žloutkem a ve vyhřáté troubě pečeme do světlehnědá. Z bílků ušleháme sníh a pak do něj přidáme cukr. Krém pak jako ozdobu mažeme na některé části vychladlých perníků a pro lepší efekt přidáme stříbrné nebo barevné bonbóny. Když poleva ztuhne, můžeme medovníky zavěsit na tradičně laděný vánoční stromeček.

Žádné komentáře:

Okomentovat