25. června 2012

Borůvkový koláč

250 g polohrubé mouky, 70 g práškového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, bílek, sáček vanilkového cukru, 200-250 g borůvek nebo borůvkového džemu, špetka soli
Mouku smícháme s cukrem, měkkým máslem, rozšlehanými žloutky,vanilkovým cukrem a trochou soli. Čistýma rukama zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do alobalu a na hodinu dáme ztuhnout do chladničky. Z těsta pak vyválíme na pomoučeném vále 5 mm silný kruhovitý plát, který vložíme pomocí válečku do vymazané a vysypané nízké mísy remosky. Ze zbytku těsta nakrájíme mřížky asi 1 cm široké. Plát propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedal. Rozložíme na něj očištěné borůvky nebo ho potřeme džemem, povrch poklademe mřížkami, které dáme přes sebe a kolem obvodu koláče, a jejich cípy přimáčkneme důkladně k okrajům těsta. Mřížky potřeme rozšlehaným bílkem, zakryjeme předehřátým víkem a pečeme dorůžova. Obměna: Místo borůvek můžeme použít jahody, vypeckované a pokrájené meruňky, švestky nebo broskve.

Žádné komentáře:

Okomentovat