těsto: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 9 lžic
vlažné vody, 250 g polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, rum,
rybízový džem
krém : 0,5 l mléka, lžíce maizeny, 2 žloutky,
250 g másla, 200 g práškového cukru
poleva : 200 g práškového cukru, 6 lžic rumu
Žloutky vyšleháme s cukrem, přičemž postupně
přidáváme vodu. Potom střídavě vmícháme mouku s práškem a sníh z bílků. Těsto
rozdělíme na třetiny, do jedné vmícháme kakao. Každou třetinu zvlášť rozetřeme
na plech a upečeme. Z mléka, maizeny a žloutků uvaříme hustou kaši. Máslo
vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlou kaši. První světlý plát
pokapeme rumem, potřeme tenkou vrstvou džemu a polovinou krému. Položíme na něj
tmavý plát, který opět pokapeme rumem, potřeme džemem a natřeme druhou polovinu
náplně. Položíme druhý světlý plát.
Na polevu vymícháme do hladka cukr s rumem a
ihned rychle rozetřeme na koláč. Poleva rychle tuhne, proto při rozetírání
namočíme lžíci nebo lopatku do rumu, lépe se poleva rozetře. Necháme ztuhnout a
krájíme na řezy.
Žádné komentáře:
Okomentovat