13. června 2012

Medovník se sádlem

těsto : 0,5 kg hladké mouky, 10 dkg cukru moucka, 6 dkg sádla /musí být, jinak to není ono/ 2 vejce, lžíce jedlé sody, 4 lžíce medu, 4 lžíce mléka
krém : 0,5 l mléka, 5 lžic polohrubé mouky, vanilkový cukr, 2 žloutky, 10 dkg cukru moucka,20 dkg másla
na dokoncení : rum, lžíce kakaa, mleté orechy, cukr moucka


Testo : Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vyrobíme testo. Z tohoto testa vyválíme tenké placky, ze kterých vykrájíme 6 až 8 kol o prumeru cca 23 – 26 cm /vykrajujeme pomocí talíre, nebo dortové formy/ Peceme ve vyhráté troube na 160°C. Ze zbylého testa upeceme placku /už nemusí být vykrojená/, kterou po vychladnutí rozdrobíme do mísy – je na vrch medovníku.
Krém: Mléko, polohrubou mouku, vanilkový cukr, žloutky rozmícháme a za stálého míchání svaríme na hustou kaši, poté dáme vychladit. Vychladlou hmotu vyšleháme s cukrem a máslem.
Nakonec každou placku potreme rumem a krémem a postupne vrstvíme na sebe. Poslední placku potreme krémem a posypeme rozdrobenou plackou, kterou jsme smíchaly s kakaem, cukrem a namletými orechy. Celý dort pak zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne odležet.

Žádné komentáře:

Okomentovat