12. června 2012

Křehký makový koláč


těsto: 250 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, vanilkový cukr, 150 g másla, žloutek
náplň: 2 vanilkové pudinkové prášky, 750 ml mléka, 150 g cukr krupice, 300 g mletého máku, mandarinkový kompot, bílek, vanilkový cukr
poleva: 100 g cukr moučka, 2 lžíce citronové šťávy

Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický pudink s krupicovým cukrem, do uvařeného vsypeme umletý mák a necháme vychladnout. Mandarinky necháme okapat, poté je vmícháme do vychladlého krému. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a také zlehka zamícháme do krému. Krém naneseme na drobenkovou vrstvu ve formě, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 180 °C dorůžova.Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou na bílou polevu, kterou ozdobně přelijeme vychladlý koláč. Na dozdobení můžeme použít i několik dílků mandarinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat