13. června 2012

Marlenka-medovník

100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody,2 vejce a 700 g hladké mouky. Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské orechy a konak (nemusí být).

Ve vetším hrnci rozpustit máslo, med, cukr, poté pridat ocet smíchaný se sodou, smes zacne trochu kypet, primíchat vejce, když vznikne hnedá pena, odstavit z ohne a primíchat - nejlépe elektrickým hnetacem mouku . Hodinu nechat testo v hrnci odležet. Z testa pak vyválíme 6-7 placek které si vykrojíte formou na dort a prenesete na plech. Každá placka se pece asi 2-3 minuty pri 175 stupních jinak príliš ztvrdne. (mužete vyválet na pecícím papíre, nebo mezi foliemi)
Krém se pripraví jednoduše - kondenzované mléko se varí nejlépe 3 hodiny v plechovce (zkaramelizuje) po vychladnutí se ušlehá s máslem a rumem. Komu se bude zdát málo krému muže si privarit ješte karamelový puding + cukr (jen v 250 ml mléka - jeden puding) a prišlehat ke krému z kondenzovaného mléka a másla.
Placky je dobré polít kávou + rum a potírat krémem, poslední placka (nebo upecené odkrojky) se rozstrouhají a smíchají s orechy a posype se jimi poslední horní placka pomazaná krémem. Dort je dobré nechat jeden den odležet

Žádné komentáře:

Okomentovat