14. října 2010

Jablkový dort

750 g očištěných jablek bez jádřinců, ale se slupkou, 600 ml vody, 200 g krupicového cukru, 20 g vanilkového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 2 hřebíčky, čerstvě natlučené, 2 citróny (kůra z jednoho, šťáva ze dvou), 220 g dětských piškotů, 2 vanilkové pudinky, 80 g sušených brusinek nebo rybízu čerstvého či mraženého, 200 g zakysaná smetana
 
Dno velké dortové formy vyložíme piškoty. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle i se slupkou a povaříme je cca 10 minut se 400 ml vody, cukrem, skořicí, tlučeným hřebíčkem, citrónovou kůrou i šťávou. (Podle chuti jablek můžete dávku cukru a citronu upravit.) Po deseti minutách zmírníme příkon tepla, do jablkové směsi vlijeme ve 200 ml studené vody rozmíchané vanilkové pudinky a za stálého míchání dvě minuty povaříme. Hmota nám rychle zhoustne, ihned její polovinu nalijeme na piškoty, uhladíme, rozložíme druhou část piškotů a dolijeme zbytkem jablkového těsta. Dort sklepneme a poklademe předem omytými sušenými brusinkami nebo rybízem, necháme alespoň 8 hodin ztuhnout a proležet v lednici. Podáváme se zakysanou smetanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat