14. října 2010

Křehký jablečný závin

těsto: 250 g hladké mouky, 50 g másla, 2 vejce, 3 lžíce vlažné vody, 2 lžíce octa, špetka soli
náplň : 400 g vyjádřincovaných jablek se slupkou, 4 hrsti strouhanky, 100 g másla, 2 hrsti rozinek, 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, vanilkový cukr, cukr krystal podle chuti, skořice, citrón, 50 ml mléka na potírání

Jablka nakrájíme na jemné plátky, zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem.Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout. Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou, na ni klademe ochucená jablka (jablka rozprostřeme na dvě třetiny těsta do středu), zavineme, kraje utěsníme, přeneseme na plech vymazaný máslem. Obě nohavice potřeme rozpuštěným máslem (zbylých 20 g) a mlékem. Pečeme cca 40 minut při 160-170°C dozlatova. Závin necháme vychladnout, teprve potom krájíme a podáváme. Nejlépe chutná druhý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat