maso jehněčí 1500 g, zelenina kořenová 300 g, víno červené 250 g, šalvěj 10 g, toastový chléb 50 g, slunečnice 75 g, sůl 20 g, pepř bílý 3 g, mouka hladká 30 g, cuketa 800 g, šalotka 300 g, máslo 60 g, smetana 100 g, solamyl 30 g, olej stolní 50 g
Maso vykostíme a odstraníme tuk a šlachy. Kořenovou zeleninu očistíme, opereme a nahrubo nakrájíme. Pekáč vytřeme olejem, vložíme jehněčí kosti a zeleninu a v předehřáté troubě (225 st.C)přibližně 30 minut opékáme. Výpek rozředíme vínem a 1/8 lt. vody,přecedíme přes síto do kastrolku a dáme stranou. Z toustovéhochleba odkrojíme kůrky a spolu se slunečnicovými jádry najemno umeleme. Obojí smícháme se šalvějí,osolíme a opepříme. Z masa nakrájíme filety, které potřeme solí a pepřem. Potom je postupně obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec v šalvějové směsi. Maso vložíme do pekáčku, polijeme máslem a pečeme zhruba 20 minut při stejné teplotě jako předtím kosti. Mezitím si očistíme cukety a nakrájíme je na podlouhlé kousky. Oloupeme cibuli. Zahřejeme tuk, na kterém pak cukety s cibulí dusíme. Podlijeme je troškou vody a dál dusíme přibližně 10 minut. Pak je osolíme a opepříme. Maso vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut odpočinout. Vypečenou šťávu rozředíme trochou a přidáme k výpeku z kostí. Zalijeme smetanou a přivedeme k varu. V malém množství vody rozmícháme solamyl a omáčku jím zahustíme. Osolíme opepříme. Opečené plátky masa rozložíme na míse, přidáme zeleninu, čerstvou šalvěj a snítky zelené petrželky. Omáčku podáváme samostatně v misce. V hodnou přílohou k tomuto šťavnatému jehněčímu hřbetu jsou malé bramborové placičky, budou nám však určitě chutnat i "obyčejné" brambory s máslem.
Žádné komentáře:
Okomentovat