7. října 2010

Jehněčí hřbet na šalvěji

maso jehněčí 1500 g, zelenina kořenová 300 g, víno červené 250 g, šalvěj 10 g, toastový chléb 50 g, slunečnice 75 g, sůl 20 g, pepř bílý 3 g, mouka hladká 30 g, cuketa 800 g, šalotka 300 g, máslo 60 g, smetana 100 g, solamyl 30 g, olej stolní 50 g

Maso vykostíme a odstraníme tuk a šlachy. Kořenovou zeleninu očistíme, opereme a nahrubo nakrájíme. Pekáč vytřeme olejem, vložíme jehněčí kosti a zeleninu a v předehřáté troubě (225 st.C)přibližně 30 minut opékáme. Výpek rozředíme vínem a 1/8 lt. vody,přecedíme přes síto do kastrolku a dáme stranou. Z toustovéhochleba odkrojíme kůrky a spolu se slunečnicovými jádry najemno umeleme. Obojí smícháme se šalvějí,osolíme a opepříme. Z masa nakrájíme filety, které potřeme solí a pepřem. Potom je postupně obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec v šalvějové směsi. Maso vložíme do pekáčku, polijeme máslem a pečeme zhruba 20 minut při stejné teplotě jako předtím kosti. Mezitím si očistíme cukety a nakrájíme je na podlouhlé kousky. Oloupeme cibuli. Zahřejeme tuk, na kterém pak cukety s cibulí dusíme. Podlijeme je troškou vody a dál dusíme přibližně 10 minut. Pak je osolíme a opepříme. Maso vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut odpočinout. Vypečenou šťávu rozředíme trochou a přidáme k výpeku z kostí. Zalijeme smetanou a přivedeme k varu. V malém množství vody rozmícháme solamyl a omáčku jím zahustíme. Osolíme opepříme. Opečené plátky masa rozložíme na míse, přidáme zeleninu, čerstvou šalvěj a snítky zelené petrželky. Omáčku podáváme samostatně v misce. V hodnou přílohou k tomuto šťavnatému jehněčímu hřbetu jsou malé bramborové placičky, budou nám však určitě chutnat i "obyčejné" brambory s máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat