13. září 2010

Jablečný dort s ořechy

700 g jablek, citron, 50 g másla, 50 g cukru krupice na opražení ořechů, 250 g moučkového cukru, lžička mleté skořice, 2 lžičky kakaa, 125 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 250 g vlašských ořechů, špetka soli, 5 vajec

náplň : vanilkový pudinkový prášek, 100 g cukru, 1 citron,

poleva : balíček karamelové dortové náplně, 250 ml mléka, 50 g čokoládové polevy, 50 g másla, lžíce kakaa

 200 g oloupaných jablek nastrouháme na hrubém struhadle, zbytek nakrájíme na kostičky. Jablka zakapeme citronovou šťávou. Polovinu ořechů umeleme a polovinu nasekáme. Rozehřejeme máslo, přidáme nasekané ořechy a zvolna je pražíme. Když začnou zlátnout, přisypeme cukr, stáhneme z ohně a mícháme. Žloutky ušleháme s 1/2 moučkového cukru. Mouku promícháme s kypřícím práškem, přidáme mleté ořechy, kakao a skořici. Bílky osolíme a vyšleháme tuhý sníh, do kterého ke konci přimícháme zbytek cukru. Do mísy s moukou přimícháme ušlehané žloutky a pak střídavě vmícháme sníh a strouhananá jablka. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme při 160°C asi 50 minut. Upečený korps necháme vychladnout, vyndáme ho z formy, rozkrojíme na polovinu a spodní díl dáme opět do formy. K 500ml vody přidáme cukr, šťávu z citronu, nastrouháme kůru a vaříme tak dlouho, dokud cukrový sirup nesvaří na polovinu. Přidáme kostičky jablek a krátce povaříme a krátce je povaříme, aby zůstaly v celku. Přilijeme pudink rozmíchaný ve 3 lžících vody a 2 minuty vaříme. Mírně prochladlou směs, nalijeme na připravený korpus a zakryjeme druhou částí dortu. Karamelovou náplň připravíme dle návodu. Vychladlý dort lehce potřeme asi 1/2 náplně, do zbytku náplně přimícháme kakao. Horní plochu dortu posypeme praženými ořechy a okraj ozdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou. Pomocí dvou lžiček, namáčených ve vlažné vodě, vykrajujeme z kakaové náplně malé nočky a zdobíme jimi horní plochu.

Žádné komentáře:

Okomentovat