14. září 2010

Višňový dort

4 vejce, 120 g cukru, 120 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 3 lžíce oleje, sklenice višňového kompotu, griotka nebo rum, 20 g Solamylu, balíček vanilkového cukru, 1/2 l šlehačky, strouhaná čokoláda nebo čokoládová rýže

Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme. Upečeme v dortové formě vymazané tukem a vysypané strouhanou houskou nebo hrubou moukou při 200 °C. Vychladlý korpus 2 x rozkrojíme, naplníme višňovou hmotou a šlehačkou. Naplněný dort po celém povrchu potřeme šlehačkou, posypeme čokoládou, ozdobíme zbylými višněmi a dáme vychladit. Višňová hmota: Višně vypeckujeme, pokapeme gritokou nebo rumem a dáme asi na hodinu uležet. Do šťávy z kompotu přidáme vanilkový cukr a Solamyl. Uvaříme rosol, přidáme do něj vypeckované višně (asi 10 jich odebereme stranou na ozdobu)a promícháme. Prochladlou hmotou plníme dort.

Žádné komentáře:

Okomentovat