22. srpna 2016

Pomerančovo čokoládový dort

Na asi 8 kousků si připravíme – 3 vejce., 100 g cukru., 60 g polohrubé mouky., 60 g mletých mandlí., ½ lžičky prášku do pečiva., 4 plátky želatiny., 3 oloupané pomeranče (asi p 130 g)., 250 g měkkého tvarohu., 60 ml pomerančové šťávy., 80 g moučkového cukru., 400 ml smetany ke šlehání., 50 g pomerančové marmelády., 50 g hořké čokolády., strouhanou kůru z pomeranče., pečicí papír.,
Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky, 2 lžíce vody a cukr vymícháme do pěny. Mouku, mandle a prášek do pečiva smícháme a přidáme ke žloutkové hmotě. Bílky ušleháme dotuha a opatrně přimícháme do těsta. Dortovou formu (o průměru 20 cm) vyložíme pečicím papírem a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 180° C., plyn stupeň 2) asi 15 minut. Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Želatinu namočíme do trochy studené vody. Pomeranče nakrájíme na plátky. Tvaroh smícháme s pomerančovou šťávou a přidáme moučkový cukr. Želatinu vymačkáme, rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme do tvarohu a uložíme na chladné místo. Polovinu smetany ušleháme dotuha. Když začne tvaroh želírovat (asi za 20 minut), vmícháme do něj šlehačku. Piškotový korpus vodorovně rozpůlíme. Spodní díl korpusu potřeme marmeládou, na ni urovnáme polovinu pomerančových plátků. Na pomeranče rozetřeme krém a přikryjeme druhou částí korpusu. Dort uložíme na 2 hodiny na chladné místo. Škrabkou nastrouháme z čokolády malé hobliny. Zbylou smetanu vyšleháme dotuha. Dort potřeme kolem dokola 2/3 šlehačky, ozdobíme šlehačkovými hvězdičkami, zbylými pomerančovými plátky, čokoládovými hoblinami a pomerančovou kůrou.
Doba přípravy asi hodina (bez doby čekání)., kousek přibližně 1420 kJ / 340 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat