22. srpna 2016

Nadívaná krůta na kapustičkách

Pro 6 – 8 osob si připravíme – krůtu s drůbky o váze kolem 3,5 kg., 12 velkých cibulí., kg prorostlé slaniny., 175 g bílého toastového chleba., 12 středně velkých kyselých jablíček., svazeček čerstvého tymiánu (nebo sušený)., sůl., bílý pepř., 60 g másla nebo rostlinného tuku., ½ l drůbežího vývaru z kostky., 1,2 kg růžičkové kapusty., 4 lžíce smetany ke šlehání., 2 lžíce hladké mouky., 2 lžíce lískových oříšků pokrájených na jemné plátky., středně velký pomeranč na ozdobení., nit.,
Krůtu a vnitřnosti omyjeme a osušíme. Játra a srdce nakrájíme na jemné kostky. Cibule oloupeme, jednu rozkrájíme nadrobno, zbylé rozčtvrtíme. Slaninu a chléb nakrájíme na kostky, jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Tymián opereme, osušíme, otrháme lístečky a několik si jich odložíme na ozdobení. Slaninu opečeme na pánvi dozlatova, přidáme nakrájenou cibuli, játra, srdce a krátce opečeme. Potom přisypeme pokrájená jablka, chléb, tymián a okořeníme. Krůtu z obou stran potřeme pepřem a solí, naplníme nádivkou a zašijeme. Stehna a křídla svážeme. Rozpustíme lžíci tuku a tím krůtu potřeme. Prsní částí dolů ji položíme na pekáč, přidáme polovinu cibule, krk, žaludek a podlijeme ¼ l vývaru. V předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) pečeme přibližně 2 ¾ hodiny a podléváme zbytkem vývaru. Asi po 1 ½ hodině pečení krůtu otočíme. Očistíme kapustu a 15 – 20 minut ji vaříme v osolené vodě. Upečenou krůtu vyjmeme a uchováme teplou. Výpek zředíme ¼ l vody a protřeme sítem do hrnce. Mouku rozkvedláme s trochou vody, se smetanou přilijeme do výpeku a 2 – 3 minuty za stálého míchání povaříme. Na zbylém tuku necháme zesklovatět. Druhou polovinu cibule, přisypeme plátky oříšků a společně krátce opečeme. Přidáme růžičkovou kapustu a několikrát ji v tuku zlehka obrátíme. Krůtu upravíme na nahřátou mísu, obložíme kapustičkami a ozdobíme dílky oloupaného pomeranče. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.
Doba přípravy asi 4 ½ hodiny., porce asi 3440 kJ / 820 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat