20. srpna 2016

Vánočka trochu jinak

500 g hladké nebo polohrubé mouky., 42 g droždí., 100 g pískového cukru., asi 200 g mléka., ½ lžičky soli., 2 žloutky., 125 g tuku., na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku., 100 g rozinek., 50 na plátky nakrájených mandlí., tuk na plech.,
Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneček přikryjeme. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozehřátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek, muškátový oříšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme tužší těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout. Rozinky propláchneme. Vykynuté těsto přendáme na vál, vpracujeme do něj rozinky a rozdělíme je na devět kousků. Ze čtyř kousků vyválíme dlouhé válečky a spleteme je do copu, přendáme je na tukem potřený plech a dlaní je podélně zmáčkneme. Z dalších tří kousků těsta upleteme druhý cop, položíme jej na první cop, těsto opět zmáčkneme. Ze dvou zbylých kousků vyválíme válečky a stočíme je, položíme na copy a konce položíme pod copy. Těsto necháme ještě 10 minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby vyhřáté na 200° C, teplotu po 8 minutách snížíme na 180° C a vánočku dozlatova upečeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat