22. srpna 2016

Smažený kapr s bramborovým salátem

Pro 4 osoby si připravíme – Na salát – 600 g brambor., středně velkou mrkev., ½ malého celeru., 2 vejce., 150 g sterilovaných okurek., 60 g pórku., menší jablko., 80 g sterilovaného zeleného hrášku., 80 g majonézy., 80 g bílého jogurtu., sůl., mletý pepř., špetku vegety., lžíci octa., špetku cukru.,
Na kapra – 800 g vykuchaného kapra., sůl., lžičku koření na ryby., 4 lžíce hladké mouky., 2 vejce., ½ dl mléka., 250 g strouhanky., olej na smažení., 4 listy hlávkového salátu., rajče., citron., kousek celerové natě.,
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a vychladlé oloupeme. Celer a mrkev také oloupeme a uvaříme doměkka, vejce, uvaříme 8 – 9 minut na mírné ohni natvrdo. Omytý pórek nadrobno nasekáme, oloupané jablko nastrouháme, sterilovaný hrášek a sladkokyselé okurky necháme okapat. Všechny připravené přísady rozkrájíme na kostičky, přidáme hrášek, jablko, pórek a lehce promícháme. Majonézu rozmícháme s jogurtem, ochutíme solí, pepřem, vegetou, přidáme ocet s cukrem. Vše nalijeme na pokrájené suroviny a znova zlehka promícháme. Hotový salát případně ještě dochutíme a dáme nejméně na hodinu rozležet do chladu. Mezitím si připravíme kapra – očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180° C a zvolna smažíme po obou stranách přibližně 12 minut dozlatova. Hotové porce hned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme oprané listy hlávkového salátu, dílky rajčete a citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra, kterého ozdobíme celerovou natí.
Doba přípravy asi 60 minut., porce přibližně 4120 kJ / 980 kcal.


©

Žádné komentáře:

Okomentovat