20. srpna 2016

Baklava

200 g mandlí., 100 g ořechů., 100 g pistácií., na špičku nože mletého hřebíčku., lžíce skořice., 50 g moučkového cukru., 2 sáčky vanilkového cukru., 150 g másla., žloutek na potření.,
těsto – 300 g hladké mouk, 80 g másla., lžíce citronové šťávy., asi 150 ml vody., mouka na vyválení.,
medová šlehačka – 200 ml smetany ke šlehání., sáček ztužovače šlehačky., 2 – 3 lžíce tekutého medu.,
Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo. Mezitím si připravíme těsto – mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citronovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce. Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme až nám zbylou 3 placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny 3 placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě (na 190° C). ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se stužovačem, lehce vmícháme med.

Žádné komentáře:

Okomentovat