22. srpna 2016

Ananasové tiramisu

Pro 4 – 6 osob si připravíme – ananas (asi 1,4 kg)., 30 g másla., 100 g cukru., 8 cukrářských piškotů., 6 lžic ananasové šťávy., 2 lžíce kokosového likéru., 3 žloutky., strouhanou kůru z citronu., 250 g smetanového sýra mascarpone nebo žervé., 150 g netučného jogurtu., svazek máty., lžíci kakaa., sekané pistácie na zdobení.,
Ananas nakrájíme na kolečka, odřežeme kůru a vykrojíme tvrdý střed. Kolečka nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme 50 g cukru a necháme rozpustit. Vložíme ananas a za občasného promíchání dusíme přibližně 5 minut. Pak sejmeme z plotýnky a necháme vychladnout. Formu (asi 16 x 21 cm o obsahu 1,5 l) vyložíme piškoty. Ananasovou šťávu smícháme s likérem, piškoty pokapeme a rozdělíme na ně polovinu ananasu. Žloutky, 3 lžíce horké vody a zbylý cukr vyšleháme do pěny. Přidáme strouhanou citronovou kůru. Mascarpone nebo žervé ušleháme s jogurtem a po lžících vmícháme do žloutkové pěny. Mátu nakrájíme na proužky a přidáme do krému. Polovinu krému rozetřeme na vrstvu ananasu. Tři kousky ze zbylého ananasu odložíme na zdobení, ostatní rozdělíme na vrstvu krému a zbývajícím krémem ho překryjeme. Dezert uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ho posypeme kakaem, ozdobíme kousky ananasu a posypeme pistáciemi.
Doba přípravy si 45 minut (bez doby čekání)., porce přibližně 1890 kJ / 450 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat