22. srpna 2016

Perníkové těsto- základní předpis

Základní předpis na 70 kousků

350 g medu., 100 g cukru a 100 g másla pomalu rozpouštíme na mírném ohni za stálého míchání tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Směs nalijeme do nádoby a necháme zchladit. Postupně přimícháme vajíčko., strouhanou kůru z citronu nebo pomeranče., lžíci kakaa a ½ lžičky skořice, mletého hřebíčku., kardamomu, muškátu, nového koření., koriandru a zázvoru. V malém množství vody rozmícháme ½ lžičky potaše a amonia. Obojí přidáme s 500 g mouky a kořením do směsi másla, medu a cukru. Těsto hněteme tak dlouho, až je dokonale vláčné. Zabalíme do plastové fólie a necháme den odpočinout při pokojové teplotě. Z vyváleného těsta vykrajujeme perníčky, které pečeme při 180° C.

Tipy a triky

Amonium a potaš těsto kypří a rozpíná do šířky. Obojí lze zakoupit v lékárnách. Jelikož se jedná o suché prášky, je nutné je skladovat v suchu a na chladném místě.
Do perníku patří neodmyslitelně následující koření: skořice., hřebíček., kardamom., koriandr., muškát., anýz., zázvor., a nové koření. Můžeme však přidat nastrouhanou kůru z citronu či pomeranče a kakao. Lze rovněž zakoupit již hotové směsi do perníku, které často obsahují i kypřicí prášek do pečiva. Vždy se pečlivě podíváme na dobu trvanlivosti prášku. Je-li lhůta prošlá, ztrácí se ze směsi charakteristická vůně.
Před podáváním perníčky skladujeme v dobře utěsněné nádobě s několika plátky jablka, které pečivo výborně zvláční.
Hotový perník zdobíme a dochucujeme například zavařeninou, polevou, mandlemi, lískovými oříšky, kandovanými třešněmi, pomeranči a citrony. Na perník lze také pomocí cukru rozpuštěného ve vodě připevnit různé druhy oplatek s obrázky.
Obměny:

Babiččin perník na 40 kousků

3 vajíčka utřeme s 225 g hnědého cukru. Přidáme 200 g nasekaných mandlí, 50 g kostiček kandovaného citronu a 50 g kandovaného pomeranče. Směs zamícháme a okořeníme ½ lžičky mletých hřebíčku, skořice a citronové kůry. Z perníku nakonec vytváříme malé kulaté oplatky a pečeme při 150° C asi 20 – 25 minut. Kdo chce, může do těsta přidat kakao či nasekané lískové oříšky pro zvýraznění barvy a chuti.

Medová srdíčka na 80 kousků

Pomalu rozpouštíme 300 g medu a 200 g másla. Necháme zchladnout. Do této směsi přidáváme postupně 500 g hladké celozrnné mouky, kůru z pomeranče a 4 špetky mletého hřebíčku (množství, které se vejde na špičku nože). Ve 3 lžičkách vody rozpustíme lžičku potaše, kterou pak přidáme do těsta. Z těsta vyválíme plát. Formičkou vypichuje srdíčka. Při teplotě 180° C pečeme 12 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat