20. srpna 2016

Štola bez vajec

600 g hladké nebo polohrubé mouky., 42 g droždí., 80 g pískového cukru., asi 200 ml mléka., na špičku nože soli., 2 sáčky vanilinového cukru., 250 g másla nebo tuku., nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu., 150 g oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí., 3 – 4 nastrouhané hořké mandle., 150 g citronátu., 100 g proslazeného ovoce., 200 g opláchnutých rozinek., tuk na plech., 60 g másla nebo tuku na potření a moučkový cukr na posypání.,
Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme na vyválení. Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme lžíci cukru, mouky a s trochou teplého mléka rozmícháme a přikryjeme. Mouku osolíme. Přidáme vykynuté droždí, vanilinový cukr, rozehřáté prochladlé máslo nebo tuk a citronovou kůru se zbylým mlékem, vypracujeme tužší těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout. Během kynutí těsto několikrát propracujeme. Vykynuté těsto přendáme na vál, vpracujeme do něj mandle, ovoce, rozinky s rumem a poté je upravíme na štolu. Tu přendáme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 230° C, po 6 minutách teplotu snížíme na 190° C a těsto dopečeme. Ještě horkou štolu přendáme na podložku. V rozehřátém másle nebo tuku promícháme cukr a štolu potíráme, až všechen tuk spotřebujeme. Štolu po vychladnutí zabalíme a necháme ji v chladu několik dnů odležet. Před podáváním ji hustě posypeme prosátým moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat