22. srpna 2016

Makronky-Základní předpis

Ze 2 bílků, špetky soli a ½ lžičky citronové šťávy ušleháme tuhá lesklý sníh. Do něj pak opatrně přidáme 150 g moučkového cukru. Směs pomalu šleháme tak dlouho, až se začne viditelně lesknout. Vložíme ji na 4 hodiny do chladničky, aby se všechny přísady dobře spojily. Pak do ní přidáme 200 g jemně nasekaných mandlí. Směs naplníme do zdobicího sáčku. Další možností je vykrajování malých kopečků navlhčenou lžící. Kopečky potom klademe na malé kulaté oplatky, které umístíme na vymaštěný plech. Pečeme při teplotě 150° C asi 30 minut před podáváním necháme kokosky pozvolna, avšak zcela vychladnout.
Tipy a triky
Důležité je používat jen zcela čerstvá vejce, nejlépe domácí. Pokud se nedaří našlehat bílky, můžeme si pomoci přidáním trošky kyseliny citronové či citronovou šťávou. Ušlehaný sníh nenecháváme dlouho stát.
Makronky jsou kaloricky velmi bohaté. Kdo dbá na štíhlou linii, může část cukru nahradit umělým sladidlem – nejlépe v poměru 1 : 1.
Mleté mandle do sněhu přidáváme jen velmi opatrně, pomalými krouživými pohyby, aby se sníh nepoškodil.
Chceme-li, aby byly naše kokosky obzvláště křupavé, posypeme je před pečením moučkovým cukrem, hotové makronky lze bez obav zmrazit. Čerstvé makronky bychom měli zkonzumovat do 2 týdnů.
Oplatky slouží k tomu, aby kokosky zůstali vláčné a nevysychaly.
Drobky z makronek nemusíme vyhazovat. Jsou vynikajícím posypem na zmrzlinové poháry, pudinky, dorty a jiné laskominky.
Obměny:
Přidáme-li vodu nebo mléko do základního předpisu, který již známe, získáme tvrdé cukroví. Právě toto cukroví se však báječně hodí jako ozdoba na vánoční stromeček. Ve 200 ml vody nebo mléka rozpustíme 200 g moučkového cukru a 5 g amonia. Směs necháme 2 hodiny odstát. Teprve pak můžeme přidat 200 g hladké mouky. Pak již jen postupujeme zcela stejně jako u základního předpisu.
Kokos a ořechové makronky
Základní směs lze obohatit o likéry, kakao, instantní kávu, mandle, kokos, vlašské ořechy a lískové oříšky, kandovaný ananas, čokoládu, kandovaný zázvor nebo zavařeninu.
Žloutkové makronky
V tomto případě bílek nahradíme 2 - 3 žloutky a vynecháme citronovou šťávu. Jinak je postup zcela stejný. I zde platí – zkonzumovat co nejrychleji!
Marcipánové makronky
Z 300 g mracipánu, bílku a 50 g moučkového cukru vypracujeme těsto. Vložíme je do zdobicího sáčku a vytváříme malé kopečky. Ty obalíme v 50 g nasekaných a oloupaných mandlí či v 50 g mandlových plátků. Pečeme v troubě předehřáté na 200° C asi 15 minut. Zkonzumujeme co nejrychleji.
Marcipánové makronky s čokoladou
Ušleháme 3 bílky. Do tuhého a lesklého sněhu vmícháme 250 g cukru, 125 g nastrouhané čokolády, 250 g mletých mandlí. Těsto dáme na hodinu odpočívat do chladničky. Pak je plníme do formiček na pracny. Neplněné formičky necháme přes noc stát. Zakryjeme je utěrkou. Druhý den předehřejeme troubu na 160° C a pracny pečeme přibližně 15 minut. Formičky necháme vychladit. Hotové pracny zdobíme jemným prosátým moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat