22. srpna 2016

Italský vánoční koláč

Na 24 kousků si připravíme – 250 g másla nebo rostlinného tuku., 200 g cukru., sůl., 6 vajec., 375 g polohrubé mouky., prášek do pečiva., 100 ml mandlového likéru., 100 g hořké čokolády., 50 g mandlových sušenek., lžíci moučkového cukru., lžíci kakaa.,
Změklý tuk, cukr a špetku soli utřeme dohladka. Jedno po druhém zašleháme vejce. Mouku prosijeme, smícháme s práškem do pečiva a spolu s likérem postupně vmícháme do tukové směsi. Čokoládu nahrubo pokrájíme, sušenky rozlámeme nebo pokrájíme a rovnoměrně zapracujeme do těsta. Těsto opatrně rozetřeme na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) přibližně 30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Pomocí šablony potom ozdobíme koláč hvězdičkami z moučkového cukru a kakaa.
Doba přípravy přibližně 50 minut., kousek zhruba 1000 kJ / 240 kcal.
Tip – Kdo dává přednost kořeněné a pikantnější chuti i u sladkostí, může italský koláč navíc ozdobit malými hvězdičkami buď z mleté skořice, nebo skořicového cukru. Kdo naopak preferuje jemnost, může použít najemno umleté mandle.

Žádné komentáře:

Okomentovat