26. srpna 2016

Křehký mřížkový dortík

Na 10 kousků: 300 ml mléka, 400 g mletého máku, sáček vanilkového cukru, 380 g polohrubé mouky, 200 g másla, vejce, lžičku prášku do pečiva, kůru z citronu, 100 g sekaných mandlí, sáček mandlového pudinku, žloutek
Mléko mírné zahřejeme a vmícháme do něj 100 g cukru, mák i vanilkový cukr. Všechno za stálého míchání krátce povaříme, stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Vejce utřeme s tukem a zbytkem cukru dohladka, přidáme strouhanou citronovou kůru a po částech vmícháváme mouku promísenou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké těsto, jež necháme 30 minut v chladu odpočinout. Třetinu těsta rozválíme a plackou vyložíme dno kulaté formy o průměru 30 cm. Z další třetiny uděláme váleček, z něhož vytvoříme okraj koláče. Přitlačíme ho ke spodku korpusu a okraje trochu vymačkáme vzhůru. Do vychladlé makové nádivky vmícháme mandle a pudinkový prášek hmotu rozetřeme na dortík. Zbývající třetinu těsta rozválíme a rádlem nakrájíme proužky, ze kterých uděláme mřížku. Žloutek rozšleháme a potřeme mřížku i okraje. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 50 minut. Dort podáváme se šlehačkou.
Doba přípravy 2 hodiny, 1 kousek 420 kcal
 

Žádné komentáře:

Okomentovat