22. srpna 2016

Linecký koláč-recept

Na 12 kousků – 100 g neloupaných mandlí., citron., 150 g polohrubé mouky., 150 g másla nebo margarínu., vejce., lžíce rumu., špetka skořice., špetka mletého hřebíčku., špetka soli.,
Na ozdobení – 150 g malinové či rybízové zavařeniny., lžíce smetany., žloutek., 20 g sekaných mandlí., moučkový cukr.,
Neloupané mandle jemně umeleme. Nastrouháme citronovou kůru a z citronu vylisujeme šťávu. Mouku prosijeme do mísy, k ní pomalu přidáváme máslové vločky (čím chladnější, tím lepší). Přimícháme umleté mandle, citronovou kůru a šťávu, dále pak rum, vejce a koření. Vše zpracujeme ve vláčné a lesklé těsto. To zabalíme do fólie a dáme na 60 minut chladit. Důkladně vymstíme formu o průměru 26 cm. Vyválíme těsto přikryté fólií na 3 mm tenký plát. Z těsta vykrojíme koláč o průměru asi 28 cm. Koláč položíme na dno vymaštěné formy. Ze zbylého těsta vykrajujeme hvězdičky, srdíčka a jiné ornamenty. Troubu předehřejeme na 200° C. Koláč potřeme rovnoměrně rybízovou nebo malinovou zavařeninou. Navrch koláče položíme vykrájené ozdoby. V hrnečku smícháme žloutek se smetanou a potřeme jím koláč. Koláč pečeme asi 40 minut dozlatova. Na kraj koláče přitiskneme opražené mandle. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Příprava cca 50 minut., chlazení cca 60 minut., pečení cca 40 minut., kousek cca 300 kalorií.

Žádné komentáře:

Okomentovat