26. srpna 2016

Citronový dort s pistáciemi

Na 16 kousků: 100 g másla, 50 g cukru, 150 g polohrubé mouky, žloutek
Na piškot: 2 vejce, 70 g cukru, 40 g polohrubé mouky, 40 g solamylu
Na krém: 14 plátků bílé želatiny, 500 g tvarohu, 75 g cukru, sáček vanilkového cukru, 100 ml citronové šťávy, 500 ml smetany ke šlehání, lžící sekaných jader, 225 g citronové marmelády, 8 kousků citronu ve tvaru trojúhelníku
všechny přísady na křehké těsto umícháme dohladka a necháme 30 minut v chladu. Potom vyválíme kruh o průměru 25 cm a vložíme ho do kulaté formy. Vidličkou několikrát propíchneme a pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Mezitím si připravíme piškot. Žloutky oddělíme od bílků. Mouku smícháme se solamylem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj přidáme cukr, žloutky a mouku. Vlijeme do formy na upečené křehké těsto a při stejné teplotě pečeme 10 minut. Do studené vody namočíme 12 plátků želatiny. Z tvarohu, cukru, vanilkového cukru a citronové šťávy uděláme krém. Želatinu vymačkáme, při mírné teplotě rozpustíme a přimícháme do tvarohového krému. Ušleháme 400 ml smetany, a jakmile začne krém houstnout, opatrně přidáme šlehačku. Krém necháme v chladu tuhnout. Zbytek želatiny namočíme. Citronovou marmeládu zahřejeme a polovinou potřeme piškotové těsto. V druhé půlce rozpustíme vymačkanou želatinu. Jako další vrstvu naneseme tvarohový citronový krém a necháme v lednici 3-4 hodiny tuhnout. Vychladlý dort potřeme marmeládou s želatinou a necháme dále v chladu. Sejmeme formu a dokončíme zdobení dortu. Ušleháme zbytek smetany, naplníme ji stříkací sáček s hvězdicovou trubici a na dort nastříkáme malé kopečky. Dozdobíme pistáciemi a citronovými trojúhelníky.
Doba přípravy 1 ½ hodiny, 1 kousek 330 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat