22. srpna 2016

Čokoládová roláda s hvězdami

Na 12 kousků – piškotové těsto – 4 žloutky., 140 g cukru., 4 bílky., špetka soli., 100 g polohrubé mouky., 50 g solamylu., ½ lžičky kypřicího prášku.,
Hvězdičky – 75 g cukru., 2 cl pomerančového likéru.,
Náplň – 300 g čokolády., 400 g másla., 8 žloutků., 40 g cukru., 4 cl pomerančového likéru., 50 g marcipánu., 50 g moučkového cukru.,
Zpěníme žloutky se 4 lžícemi studené vody a 100 g cukru. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu pomalu zamícháme 40 g cukru. Troubu předehřejeme 220° C ke žloutkům přidáme mouku, solamyl, prášek do pečiva a sníh. Vymstíme plech. Těsto na něm rovnoměrně rozprostřeme a pečeme 8 – 10 minut. Piškot necháme vychladnout. V hrnci zahřejeme 4 lžíce vody a 75 g cukru., přidáme likér. Piškot mezitím položíme na pocukrovanou utěrku a potřeme likérovým sirupem. Nadzvednutím jedné strany utěrky sbalíme roládu. Rozpustíme čokoládu. Utřeme máslo s cukrem, žloutky a likérem. Pomalu po lžičkách přimícháváme rozpuštěnou čokoládu. Roládu rozbalíme a potřeme polovinou čokoládového krému. Opět sbalíme a necháme asi 2 hodiny v chladničce odležet. Zbývajícím krémem naplníme zdobící sáček a nastříkáme ho rovnoměrně na celou roládu. Smícháme marcipán s moučkovým cukrem. Z marcipánu vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme hvězdy. Ta potom klademe na roládu. Hvězdy lehce přitiskneme.
Příprava cca 40 minut., pečení cca 8 - 10 minut., chlazení cca 2 hodiny., kousek cca 780 kalorií.

Žádné komentáře:

Okomentovat