23. srpna 2016

Makový závin z kysnutého těsta

350 g hladké mouky., 20 g droždí., asi 2 dcl mléka., 60 g pískového cukru., 1 vejce., 1 lžíce citronové šťávy., sůl., 60 g másla nebo rostlinného tuku., tuk na vymazání tuku.,
Maková náplň – ¼ l mléka., 250 g mletého máku., 100 g kandovaného ovoce a rozinek., 2 lžíce medu nebo zavařeniny., citrónová štáva., rum., 3 lžíce pískového cukru., 1 balíček vanilinového cukru.,
Mouku prosijeme do misky a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme lžíci cukru, trochu vlažného mléka a umíchame kvásek. Potom přidáme zbylý cukr a vlažné mléko, citronovou šťávu, vajce, rozehřatý tuk a osolíme. Dobře vypracované těsto necháme vykynout. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválime. Potřeme náplní, stočíme a přeneseme na tukem vymazaný plech. Necháme krátce vykynout, vložíme do předehřáte trouby a upečeme dozlatova.
Príprava makové náplne – Do horkého mléka vsypeme mletý mák a krátce, za stáleho míchaní, povaříme. Vmíchame nadrobno pokrájené kandované ovoce a propláchnuté rozinky, med nebo zavařeninu, pískový a vanilinový cukr, dochutíme citronovou šťávou a rumem.
Tip – Závin můžeme plnit různými náplněmi – mletým mákem smíchaným s jablky, švestkami smíchanými s mákem, cukrem a skořicí, bobulemi hroznového vína na „koberečku“ z nasucho osmahnuté strouhanky a strouhaných ořechových jader, ořechy a třešněmi atd. 

Žádné komentáře:

Okomentovat