23. srpna 2016

Šachovnicový dort

Do piškotového těsta vmícháme kakao nebo rozehřátou čokoládu a upečeme. Upečený tmavý piškot necháme vychladnout a podélně rozkrojíme na tři části. Dva pláty nakrájíme na různě velké kroužky – prstence široké 2 cm. Při vykrajování si pomůžeme různě velkými miskami, sklenicemi apod. Spodní plát potřeme tenkou vrstvou tvarohového krému, položíme na něj kroužek stejně velký jako plát a opět potřeme krémem. Střídavě klademe větší i menší kroužky a mezery vyplníme krémem. Vznikne tak tvar šachovnice. Nakonec tvarohovým krémem potřeme povrch a boční strany dortu, po obvodu sáčkem s hvězdicovitou zdobničkou nastříkáme růžičky a ozdobíme želé bonbóny. Odložíme do chladna a po ztuhnutí pokrájíme na díly, které vypadají velmi efektně.
Příprava tvarohového krému – Do 500 g měkkého tvarohu zamícháme cukr dle chuti, nabobtnalou a dobře rozpuštěnou želatinu (2 lžíce) a zlehčíme pevně ušlehanou smetanou (2 – 3 dl).
Piškot – 6 vajec., lžíce pískového cukru., 6 lžíc polhrubé mouky., špetka kypřicího prášku do pečiva., tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy.,
Žloutky dáme do misky a utřeme se 3 lžícemi cukru do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme zbývajicí cukr a ušleháme dohusta. Přidáme ke žloutkové pěně a spolu s prosátou moukou s práškem do pečiva lehce společně promícháme. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dorůžova

Žádné komentáře:

Okomentovat