22. srpna 2016

Punčový dort s brusinkami

Na asi 16 kousků si připravíme – 3 vejce., 200 g cukru., balíček vanilkového cukru., 75 g polohrubé mouky., 75 g škrobu., vrchovatou lžičku prášku do pečiva., 5 plátků želatiny., citron., ¼ l sušího červeného vína., 3 lžíce rumu., sáček koření na svařené víno., 250 g brusinkového kompotu., 650 ml smetany ke šlehání., 8 kousků čokoládových ozdob., lžičku mleté skořice., pečicí papír.,
Oddělíme žlutky od bílků. Bílky ušleháme se 3 lžícemi studené vody do tuha. Přidáme 100 g cukru i vanilkový cukr a vmícháme žloutky. Mouku smícháme se škrobem a práškem do pečiva a přidáme do těsta. Dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložíme pečicím papírem a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) asi 30 minut. Upečený korpus necháme vychladnout na mřížce. Želatinu namočíme do studené vody. Citron spirálovitě oloupeme a vymačkáme z něj šťávu. Červené víno, lžíci rumu, 75 g cukru, koření na svařené víno, citronovou šťávu i kůru přivedeme k varu. Potom odstavíme z plotýnky, punč necháme zhruba 5 minut chladnout a potom z něj vyjmeme citronovou kůru i koření. Želatinu vymačkáme rozpustíme v horkém punči (nevaříme!), přelijeme do mísy a uložíme na chladné místo. Dortový korpus dvakrát vodorovně rozřízneme a jednotlivé části pokapeme zbylým rumem. Spodní díl poklademe 200 g brusinek, které překryjeme druhou částí korpusu. Asi 250 ml smetany ušleháme do tuha. Když punčová směs začne houstnout, přidáme k ní šlehačku. Krém rozetřeme na druhý díl korpusu, překryjeme ho třetím a dort uložíme na 6 hodin na chladné místo. Zbylou smetanu a cukr ušleháme do tuha. Dvěma díly šlehačky potřeme dort kolem dokola a ozdobíme ho hvězdičkami ze zbývající šlehačky, zbylými brusinkami, čokoládovými ozdobami a skořicí.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny (bez doby čekání)., kousek přibližně 1130 kJ / 270 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat