8. srpna 2016

Krakonošův mazanec

400 g polohrubé mouky, trochu soli, 80 g moučkového cukru, citrónová kůra, 3 žloutky, 100 g rozpuštěného másla, 50 g loupaných mandlí, 80 g rozinek,100 ml mléka,
200 ml mléka, 30 g droždí, 1 PL cukru, 60 g polohrubé mouky.
Z mléka, rozdrobeného droždí, cukru a polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. V prohřáté mouce rozmícháme sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Přimícháme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme drobně sekané mandle (trochu jich odložíme) a rozinky. Těsto zamícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou, kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme kulatý bochník, dáme na vymazaný plech a necháme znovu vykynout. Potom nahoře nožem nakrojíme asi 2 cm hluboko kříž, mazanec potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem, zbytkem odložených sekaných mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat