12. srpna 2016

Piškotový beranek

Na 10 kousků: 100 g polohrubé mouky, 5 vajec, 160 g krystalového cukru, 50 g solamylu, lžičku prášku do pečiva, 2 větší rozinky, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy, moučkový cukr smíchaný s vanilkovým na posypání
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ve velké míse ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme dvě třetiny cukru. V jiné nádobě ušleháme do pěny žloutky se 4 lžícemi horké vody. Do připraveného bílkového sněhu opatrně vmícháme prosátou mouku se solamylem a práškem do pečiva, zbylý cukr a žloutkovou pěnu. Větší formu na beránka důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně rozetřeme, ale pouze přibližně do dvou třetin, protože těsto při pečení nabyde. Máme-li menší formu, přebytečné těsto dáme stranou a na vymazaném a vymaštěném plechu nebo v malých formičkách z něj upečeme libovolné drobné tvary. Beránka pečeme v dobře předehřáté troubě 10 minut, pak žár snížíme a dopékáme ještě 15 minut. Po vychladnutí beránka opatrně vyklepneme z formy, z rozinek mu uděláme oči a kolek krku uvážeme ozdobnou stužku. Nakonec jej posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým a upravíme na podnos nebo větší oválný talíř.
Doba přípravy 45 minut, 1 kousek 300 kcal 


Žádné komentáře:

Okomentovat