11. srpna 2016

Dia – Jablkový závin od babičky

250 g hladké mouky., špetka soli., žloutek., 125 g tuku., 2 lžíce zředěného octa nebo citronové šťávy., 400 g vykrájených jablek., 50 g rozinek., lžíce skořice., 2 – 3 lžíce mléka., sorbit.,
Mouku prosijeme na vál, 2 lžíce odložíme. Přidáme sůl, žloutek, změklý překrájený tuk, ocet nebo citronovou šťávu a zpracujeme na těsto. Necháme je v chladu půl hodiny odležet, potom je vyválíme a válečkem přeneseme na plech. Doprostřed těsta po délce upravíme nastrouhaná jablka, poprášíme je skořicí a posypeme propláchnutými okapanými rozinkami. Okraje těsta šikmo ke středu rádlem nakrájíme na 3 cm proužky, přehneme je přes těsto a přimáčkneme. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200° C a upečeme. Ještě teplý závin povlažíme v mléce rozmíchanými dvěma lžícemi sorbitu a po vychladnutí závin nakrájíme, popř. poprášíme sorbitem. Závin nakrájíme na 12 kousků.


Žádné komentáře:

Okomentovat