19. srpna 2016

Dort s tvarohovou náplní

Na asi 12 kousků si připravíme: 175 g hrubé mouky., 60 g moučkového cukru., balíček vanilkového cukru., žloutek., 125 g másla., 4 vejce., 750 g netučného tvarohu., sáček vanilkového pudinkového prášku., citronovou šťávu., 125 g cukru., 50 g mletého máku., 40 g rozinek., tuk na vymazání formy., lžíci smetany ke šlehaní., fólii.,
Mouku, 55 g moučkového cukru, vanilkový cukr, žloutek a kousky másla dáme do mísy. Elektrickým šlehačem vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a uložíme asi na 30 minut na chladné místo. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky s tvarohem a pudinkovým práškem vyšleháme dohladka. Dochutíme citronovou šťávou a 125 g cukru. Potom přidáme mák a rozinky. Bílky vyšleháme dotuha a zamícháme do tvarohové směsi. Těsto vyválíme mezi dvěma fóliemi. Rádýlkem z něj vykrojíme kruh o průměru přibližně 24 cm. Dortovou formu důkladně vymažeme tukem, vložíme do ní těsto a několikrát je propíchneme vidličkou, a asi 10 minutpředpékáme ve středně vyhřáté troubě. Potom formu naplníme tvarohovou směsí a pečeme dalších 50 minut. Ze zbylého těsta vykrojíme formičkou 12 hvězdiček a poklademe je do kruhu na téměř upečený dort. Potřeme je smetanou a dort pečeme při stejné teplotě ještě dalších 25 minut. Nakonec necháme zvolna vychladnout. Dort přeneseme na velký talíř a těsně před podáváním posypeme zbytkem moučkového cukru.
Doba přípravy cca 2 hodiny., proce 1090 kJ / 260 kcal.
Tip: Mák je nejen dobrý, ale i zdravý, protože obsahuje dostatek vápníku a železa. Je ho třeba skladovat na chladném a suchém vzdušném místě. Používáme vždy jen čerstvě umletý mák, který před mletím ještě raději ochutnáme, není-li hořký. Bílý mák má jemnější oříškovou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat