19. srpna 2016

Ořechový dort s fíky

Na asi 8 kousků si připravíme: 3 vejce., 120 g cukru., 60 g hrubé mouky., 60 g sekaných vlašských ořechů., lžíci kakaového prášku., ½ lžičky prášku do pečiva., 25 g hořké čokolády., ½ lžičky oleje., 6 půlek vlašských ořechů., 4 plátky bílé želatiny., 250 g netučného tvarohu., lžičku skořice., 50 ml jablečné šťávy., 250 ml smetany ke šlehání., 75 g kdoulového želé., 150 g fíků., pečicí papír.,
Oddělíme bílky bílky od žloutků. Žloutky, lžíci vlažné vody a 45 g cukru vyšleháme do pěny. Mouku smícháme se sekanými ořechy, kakaem a práškem do pečiva, přidáme ke žloutkové směsi a zašleháme. Bílky vyšleháme dotuha a zamícháme do těsta. Formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem, nalijeme do ní těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 20 minut. Čokoládu s olejem rozpustíme v horké vodní lázni. Půlky ořechů namočíme do poloviny v čokoládě a necháme na kuchyňské mřížce ztuhnout. Korpus uvolníme z formy, odstraníme papír a necháme vychladnout. Želatinu namočím. Tvaroh, skořici a 75 g cukru vyšleháme a dochutíme jablečnou šťávou. Želatinu vymačkáme, rozpustíme, smícháme s tvarohem a uložíme na chladné místo. 100 ml smetany vyšleháme, a když začne krém houstnou, zamícháme ji do něj. Korpus vodorovně rozpůlíme. Spodní díl přeneseme na dortový podnos a kolem něj upevníme okraj formy. 2 lžičky želé odložíme stranou, zbylé želé odložíme stranou, zbylé želé ohřejeme a natřeme na korpus. Na želé rozetřeme tvarohový krém. Tvarohový krém. Přikryjeme druhou částí korpusu a lehce přitiskneme. Uložíme do chladu. Zbylou smetanu ušleháme. Dort uvolníme z formy a potřeme 2/3 šlehačky. Zbylou naplníme zdobicí sáček. Fíky očistíme, nakrájíme na plátky, poklademe jimi dort a potřeme ohřátým zbylým želé. Nakonec dort ozdobíme hvězdičkami šlehačky a ořechy.
Doba přípravy cca 1 ½ hodiny., proce 1380 kJ / 330 kcal.
 Tip: Místo fíků je možné dort ozdobit jiným ovocem. Například na plátky nakrájenými kiwi, půlměsíčky mandarinky. Pikantní chuť dodají dortu plátky citronu, které ale nejprve posypeme moučkovým cukrem. Také místo kdoulového želé můžeme použít jablečné, rybízové nebo malinové.

Žádné komentáře:

Okomentovat