19. srpna 2016

Oříšková štóla

Na 30 kousků si připravíme: na těsto – 500 g hladké mouky., špetku soli., kostku (42 g) droždí., 75 g cukru., 1/8 l vlažného mléka., 225 g másla nebo rostlinného tuku., 50 g mletých mandlí., sáček vanilkového cukru., kůru z citronu., 100 g lískových jader., 50 g celých loupaných mandlí., 100 g vlašských ořechů., 50 g pistácií., mouku na vál., pečicí papír.,
na ozdobení – po 25 g sekaných mandlí., lískových jader., pistácií a vlašských ořechů., 75 g másla., 125 g moučkového cukru
Mouku nasypeme do mísy, osolíme a uprostřed uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, přidáme k němu lžíci cukru a polovinu mléka se špetkou mouky. Zamícháme, necháme na teplém místě vzejít a nalijeme do důlku v mouce. Tuk rozpustíme a necháme vychladnout. Zbylé mléko, mandle, cukr, vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru smícháme, přilijeme tuk a přidáme k mouce. Vypracujeme hladké těsto a přiklopené necháme asi 30 minut kynout. Vál pomoučíme, posypeme ořechy a mandlemi, na ně vyklopíme těsto a pečlivě zpracujeme. Válečkem rozválíme na obdélník asi 2 cm silný a podélné strany přeložíme tak, aby vznikl typický tvar štóly. Plech s nízkým okrajem vyložíme pečicím papírem, štólu na něj opatrně přeneseme a necháme asi 10 – 15 minut kynout. Troubu předehřejeme (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2), vložíme plech se štólou a pečeme přibližně 50 – 60 minut. Pokud začne povrch těsta příliš hnědnout, překryjeme je alobalem. Mezitím smícháme sekané ořechy, mandle, lískové oříšky a pistácie a na pánvi bez tuku je zlehka opečeme. V kastrůlku rozpustíme máslo. Upečenou štólu vyjmeme z trouby a hned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou moučkového cukru. Pak posypeme opraženou ořechovou směsí a velmi opatrně přitiskneme do těsta. Nakonec štólu ještě potřeme máslem, posypeme cukrem a necháme vychladnout. Rozkrájíme na kousky.
Doba přípravy 1,5 hodiny., kousek asi 1050 kJ / 250 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat