19. srpna 2016

Bábovka s datlemi a fíky

Na 18 kousků si připravíme: 150 g cukru., 3 vejce., 3 sáčky vanilkového cukru., ½ lžičky soli., ½ lžičky skořice., 100 g polohrubé mouky., 150 g sušených datlí., 300 g sušených fíků., 300 g celých para ořechů., 150 g celých jader vlašských ořechů., 100 g celých oloupaných mandlí., po 75 g červených a zelených koktejlových třešní po vaničce kandovaného citronu a pomeranče., 75 g meruňkové marmelády., lžíci moučkového cukru., tuk a jemnou strouhanku na vymazání a vysypání formy.,
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Smícháme sůl , skořici a mouku a vše přidáme do pěny. Datle vypeckujeme, fíky pokrájíme na malé kousky. Pak ovoce, celé para i vlašské ořechy, mandle a koktejlové třešně smícháme. Přibližně 150 g směsi odložíme na ozdobení a zbytek přidáme do těsta. Nakonec zlehka vmícháme kostičky kandovaného citronu a pomeranče. Bábovkovou formu pečlivě vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme těstem. Povrch uhladíme a v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) pečeme 1 ½ až 1 ¾ hodiny. Potom troubu vypneme a bábovku necháme asi 15 minut dojít. Vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Zahřejeme meruňkovou marmeládu a protřeme ji sítkem. 2/3 potřeme celou bábovku. Zbylou 1/3 smícháme s odloženou ořechovo ovocnou směsí a bábovku pěkně ozdobíme. Nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem. Moučník podáváme nejlépe s kávou nebo čajem.
Doba přípravy 2,5 hodiny., kousek asi 1540 kJ / 380 kcal


Žádné komentáře:

Okomentovat