19. srpna 2016

Ovocná hvězda

Připravíme si: 50 g sušených jablek., 200 g sušených vypeckovaných švestek., 150 g sušených meruněk., 50 ml pomerančového likéru., 80 g půlených jader vlašských ořechů., 40 g celých lískových oříšků., 175 másla nebo rostlinného tuku., 100 g cukru., sáček vanilkového cukru., ½ sáčku prášku do pečiva., 2 vejce., 250 g polohrubé mouky., 100 ml mléka., 8 celých loupaných mandlí., na špičku nože mletého anýzu, kardamomu a skořice., tuk do formy.,
Sušená jablka a po 120 g švestek a meruněk nakrájíme na drobné kousky a necháme přibližně ½ hodiny máčet v pomerančovém likéru, aby změkly. Potom nahrubo nasekáme vlašské ořechy, lísková jádra rozpůlíme a zbylé švestky a meruňky nakrájíme na kostky. Tuk s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny a jedno po druhém přidáme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kořením a po lžících přidáváme do krému. Nakonec přimícháme namočené ovoce a přilijeme mléko. Těstem naplníme hvězdicovou formu vymazanou tukem. Povrch uhladíme a ozdobíme směrem ke středu vlašskými ořechy, švestkami, lískovými oříšky, meruňkami a mandlemi. V předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) pečeme asi 50 – 60 minut a necháme vychladnout.
Doba přípravy 1,5 hodiny.., kousek asi 1720 kJ / 410 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat