19. srpna 2016

Makový závin jako od babičky

Na 30 kousků si připravíme: na těsto – kg hladké mouky., kostku (42 g droždí)., 3/8 l mléka., 175 g cukru., lžičku soli., vejce., žloutek., nastrouhanou kůru s citrónu., mouku na vál., lžičku mletého kardamomu a muškátového květu., 200 g másla nebo rostlinného tuku., pečicí papír
na náplň – 250 g mletého máku., ¼ l mléka., 100 g cukru., 125 g sekaných mandlí., 100 g sekaného citronátu., 2 lžíce rumu., 75 g rozinek.,
na potření – 125 g másla., 100 g moučkového cukru
Mouku smícháme s droždím, přidáme vlažné mléko, cukr, sůl, vejce a žloutek. Zamícháme, přisypeme citronovou kůru, koření a pokrájený tuk. Hnětačem zpracujeme na hladké těsto a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout. Mák zalijeme vroucím mlékem, přidáme citronát, cukr, mandle, rum rozinky a důkladně, promícháme. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a na pomoučeném vále vyválíme na ½ cm silný obdélník. Potřeme jej makovou náplní tak, aby při všech krajích byly asi 3 cm volné. Po delší straně těsto opatrně zarolujeme a konce pevně stiskneme. Plech vyložíme pečicím papírem a závin na něj položíme švem dolů. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Potom jej podélně ostrým nožem asi ½ cm hluboko nařízneme, vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 175° c., plyn stupeň 2) a pečeme přibližně 50 – 60 minut. Vpíchnutím špejle nebo párátka zjistíme, zda je závin už dostatečně propečený – nesmí se na ně chytat těsto. V kastrůlku rozehřejeme máslo a smícháme s moučkovým cukrem (2 lžíce odložíme). Upečený závin vyjmeme z trouby a hned potřeme cukrovým máslem a posypeme zbývajícím cukrem.
Doba přípravy 1,5 hodiny.., kousek asi 1420 kJ / 340 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat