19. srpna 2016

Mistička na ořechy z vizovického těsta

Na 4 mističky si připravíme: 500 g hladké mouky., lžičku octa., karton na šablonu., vejce na potření., po lžičce kmínu, sezamových semínek, máku a barevného cukrového máčku
Do mísy dáme mouku, postupně přiléváme 100 – 150 ml vody s octem a zpracováváme tak dlouho, dokud se suroviny nespojí. Pak těsto vyklopíme na vál a ručně hněteme asi hodinu. Na zpracování velmi záleží: hmota musí být lesklá a nesmí se v ní dělat bublinky. Uhnětené těsto dáme do chladničky nejméně na 2 hodiny (ale ještě lépe přes noc) odpočinout. Potom je vyjmeme a na vále ještě asi ½ hodiny hněteme. Pak ho rozdělíme na čtyři díly, z nichž budeme postupně dělat mističky. Z tuhého kartonu vystřihujeme kolečko o průměru přibližně 100 mm. Díl těsta rozdělíme na dvě poloviny. Z jedné poloviny vyválíme tak velkou placičku, abychom z ní mohli vykrojit pomocí kartonové šablony kolečko. Z druhé poloviny oddělíme malý kousek na ouška. Zbývající těsto opět rozdělíme na poloviny a vyválíme z nich zhruba 220 mm dlouhé válečky. Spleteme je, copánek i dno košíčku navlhčíme a pevně k sobě přitiskneme. Obdobným způsobem uděláme i ouška košíčku a přitiskneme je ze stran k hotové mističce. Rozšleháme vajíčko a celou misku kromě spodní části dna jím pečlivě potřeme. Obvod misky potom můžeme ozdobit kmínem (další misky sezamovými semínky, mákem a barevným cukrovým máčkem). Misku přeneseme na plech, vložíme do vlažné trouby a při asi 60° C ji přibližně 3 pozvolna sušíme.
Doba přípravy 1,5 hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat