Na 90 kousků si připravíme: 500 g cukru., 150 g tekutého medu., 2 kelímky (asi 400 ml) smetany na šlehání., olej na potření., 50 g jader lískových oříšků., alobal., celofán
Cukr, med a smetanu uvedeme v hrnci do varu a vaříme asi 8 minut, dokud se karamel nezbarví do zlatohněda. Potom sejmeme hrnec z plotýnky a nakapeme trochu karamelu na talíř. Pokud do dvou minut neztuhne, vaříme dál. Z alobalu složíme pásek, který položíme podélně do středu plechu. Plech i pásek potřeme olejem. Karamel nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a necháme asi 20 minut chladnout. Potom na něm naznačíme nožem kostičky a do poloviny z nich vmáčkneme oříšky. Hmotu necháme 3 hodiny tuhnout. Odstraníme alobal, a nožem potřeným olejem nakrájíme karamely. Bonbony zabalíme do celofánového papíru.
Doba přípravy 30 minut., kousek asi 160 kJ / 40 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat