19. srpna 2016

Punčový dort s bezé

Na 16 kousků si připravíme: 125 g másla., 3 vejce., 125 g cukru., špetku soli., 50 g cukru., 50 g solamylu., vanilkovou tresť., 100 g polohrubé mouky., 2 lžičky prášku do pečiv., tuk na vymazání formy.,
na náplň – 2 sklenice třešňového kompotu., 2 sáčky dort – želé., 100 g cukru., sáček koření na svařené víno.,
na bezé – 3 bílky., 180 g cukru., lžičku citronové šťávy., 20 g mandlových lupínků
Máslo s cukrem a špetkou soli utřeme do pěny. Jedno po druhém zašleháme vejce a přidáme vanilkovou tresť. Mouku se solamylem a práškem do pečiva vmícháme do těsta. Dortovou formu vymažeme tukem a naplníme těstem. Dort pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě 35 – 40 minut. Necháme částečně vychladnout a potom odstraníme okraj formy. Třešňový kompot necháme na sítu okapat, šťávu si zachytíme. Odměříme ½ litru šťávy a 6 lžic šťávy smícháme s dortovou polevou. Zbylou šťávu povaříme s cukrem a kořením a necháme 10 minut odstát. Potom koření vyjmeme. Šťávu krátce povaříme a přidáme dortovou polevu. Kolem vychladlého korpusu znovu upevníme okraj formy. Obložíme okapanými třešněmi okapanými třešněmi a přelijeme horkou polevou. Necháme vychladnout. Bílky s citronovou šťávou ušleháme dotuha a opatrně vmícháme cukr. Sněhem naplníme zdobicí sáček a na dort nastříkáme sněhové hvězdičky. Posypeme mandlovými lupínky. Dort dáme do předehřáté trouby a při vyšší teplotě 10 – 15 minut zapékáme.
Doba přípravy cca 1 3/4 hodiny., kousek asi 1260 kJ / 300 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat