10. srpna 2016

Sluníčka a pletýnky

Na 8 kousků: 250 g hladké mouky, nastrouhanou kůru z ½ citronu, sůl, 60 g cukru, 21 g droždí, 60 g másla, 125 ml mléka, špetka mletého šafránu, žloutek, lžící smetany ke šlehání, 3 lžíce loupaných sekaných mandlí, 24 neloupaných mandli
V míse smícháme mouku, sůl, polovinu cukru a citronovou kůru. Zbylý cukr rozmícháme s droždím. Rozehřejeme máslo, přidáme mléko a rozpustíme v něm šafrán. Přidáme k mouce, vypracujeme hladké těsto a přikryjeme. Necháme na teplém místě 15 minut kynout. Potom těsto ještě jednou prohněteme a necháme kynout 15 minut. Z těsta vytvarujeme váleček, který rozkrájíme na 24 kousků. Z jednotlivých kousků vyválíme tenčí válečky. Z poloviny válečků upleteme 4 pletýnky. Zbylé válečky na konci trochu zavineme, poklademe po 3 na sebe do tvaru hvězdy a jemně přitiskneme. Necháme kynout ještě 15 minut. Žloutek rozkvedláme se smetanou a touto směsi koláčky potřeme. Pletýnky posypeme sekanými mandlemi. Okraje sluníček ještě ozdobíme celými mandlemi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 12 minut.
Příprava 1 ¾ hodiny, 1 kousek 250 kcal


Žádné komentáře:

Okomentovat