10. srpna 2016

Velikonoční věnec s ořechy

12 kousků: 500 g polohurbé mouky, kostka droždí, 80 g cukru, 250 ml vlažného mléka, sůl, 2 lžičky strouhané citronové kůry, vejce, 100 g másla, 250 g strouhaných ořechů, 50 g strouhanky, 80 g hnědého cukru, šťáva z citronu, 7 lžic rumu, 60 ml smetany, 100 g moučkového cukru, trochu sekaných kostek cukru na ozdobu
Do prosáté mouky vytlačíme důlek. Do něj nadrobíme droždí a smícháme s lžičkou cukru, 125 ml mléka a troškou mouky. Necháme kynout 20 minut. S kváskem prohněteme zbylé mléko, cukr, sůl, citronovou kůru a vejce. Dáme kynout 30 minut. Těsto vyválíme a potřeme troškou másla. Přeložíme podél a napřič, znovu vyválíme. To opakujeme 3 krát. Vyválíme do velikosti 30 x 40 cm. Promícháme ořechy, strouhanku, cukr, šťávu, 6 lžic rumu a smetanu. Potřeme těsto, zavineme a rozdělíme na 3 díly. Upleteme cop a jako věnec položíme na vymaštěný plech. Pečeme 25-30 minut. Smícháme moučkový cukr, lžící rumu, lžící vody a potřeme věnec. Posypeme sekaným cukrem.
Příprava, kynutí a pečení 105 minut, 1 kousek 470 kcal, 9 g bílkovin, 22 g tuků, 55 g sacharidů 


Žádné komentáře:

Okomentovat