15. srpna 2016

Alžírská káva

Na 1 porci: 2 dl dobré vody bez bublinek, 2 vrchovaté lžičky čerstvě umleté kávy, 4 cl vaječného koňaku, 2 lžíce smetany ke šlehání, ½ lžičky cukru, špetku instantní kávy na ozdobu
Speciální nádobku na přípravu kávy – džezvu nahřejeme, pak do ní nasypeme mletou kávu a zalijeme studenou vodou. Postavíme na plotýnku a přivedeme do varu. Odstavíme, počkáme, až klesne pěna, a opět dáme na plotýnku. Opakujeme ještě dvakrát. Nakonec sejmeme z vařiče, promícháme a necháme 3 minuty ustát. Smetanu ušleháme s cukrem. Na dno silnostěnné sklenice nalijeme vaječný koňak a přes lžící opatrně přiléváme po stěnách kávu. Ozdobíme čepici šlehačky a nakonec posypeme instantní kávou.
Doba přípravy 15 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat