15. srpna 2016

Klasický vaječný koňak a s příchutí čokolády

Na 2 lahve: 20 vajec, 165 g cukru, sáček vanilkového cukru, ½ l a 3 lžíce rumu, 3 lžíce kondenzovaného mléka, 50 g hořké čokolády, 2 lžičky instantní kávy, 2 lahve o obsahu 350 ml
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky a 2 bílky dáme do kotlíku, přidáme cukr, vanilkový cukr a promícháme. Ve vodné lázní ručním šlehačem šleháme 12 minut, až vznikne hustý krém. Postupně přidáme ½ l rumu a nakonec kondenzované mléko. Ve vodní lázní rozpustíme čokoládu. Kávu rozmícháme ve lžících horké vody a přilijeme k čokoládě. Vaječný likér rozdělíme na polovinu a nalijeme do 2 nádob. Do jedné přimícháme čokoládu s kávou a zbývající 3 lžíce rumu. Necháme dobře vychladit. Nakonec likéry nalijeme pomocí nálevky do čistě vymytých skleněných lahví, nejlépe ozdobných karaf se zabroušeným hrdlem. Pečlivě uzavřeme a uložíme na chladném a tmavém místě. Spotřebujeme do 8 týdnů.
Doba přípravy 1 hodina.

Žádné komentáře:

Okomentovat