18. srpna 2016

Jihočeský černý kuba s krupkami

Pro 4 osoby si připravíme: 4 lžíce sušených hub., cibuli., lžíci oleje., ½ lžičky drceného kmínu., 150 g krupek., 150 g utřeného česneku., lžičku majoránky., mletý pepř., sůl., sádlo na vymazání zapékací misky., strouhanku na vysypání zapékací misky., snítku bazalky na ozdobení
Sušené houby namočíme asi na půl hodiny do vody. Cibuli oloupeme a najemno posekáme. Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli a přimícháme houby, ze kterých důkladně vymačkáme vodu. Ochutíme kmínem a zhruba 20 minut dusíme. Krupky několikrát pod tekoucí vodou propláchneme a necháme na sítu okapat. Potom je zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, osolíme a při mírné teplotě vaříme přibližně 10 minut. Rýži rovněž pečlivě propláchneme a necháme chvíli okapat. Zalijeme ji osolenou vodou v poměru zhruba 1 díl rýže na 2 ½ dílu vody. Rýži vaříme doměkka přibližně 15 minut. Uvařené krupky a rýži smícháme, přidáme podušené houby, utřený česnek, majoránku a vše důkladně promícháme. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme sádlem a vysypeme strouhanku. Směs do misky rovnoměrně urovnáme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme (elektrický sporák 175° c., plyn stupeň 2) přibližně 30 minut. Před podáváním ještě černého kubu ozdobíme bazalkou.
Doba přípravy asi 1 hodina (bez doby čekání)., porce zhruba 1490 kJ/ 355 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat