19. srpna 2016

Kořeněné ozdoby na stromeček

Na 30 kousků si připravíme: sáček (250 g) křehkého těsta v prášku., na špičku nože mletého zázvoru., na šičku nože mletého kardamomu., špetka mletého hřebíčku., 50 ml mléka., žloutek., mouku na vál., pečicí papír
Obsah sáčku smícháme s kořením, přidáme studené mléko a nejdříve ručním nebo elektrickým hnětačem, potom ještě rukama dobře prohněteme. Na pomoučeném vále vyválíme zhruba 3 mm silný plát. Z těsta vykrajujeme nejrůznější tvary ozdob s vánočními motivy – např. květy, hvězdičky, stromečky, houby nebo zvířátka. Cukroví rozložíme na plech pokrytý pečicím papírem. Pomocí dřevěné špejle uděláme v nejvhodnějším místě dírku, abychom ozdůbky mohli stužkou pohodlně přidělat na stromeček. Žloutek rozkvedláme s lžící vody a figurky potřeme. Pečeme asi 10 – 15 minut v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2). podle vlastní fantazie můžeme figurky ozdobit různými polevami nebo potravinářskými barvami.
Doba přípravy cca hodinu., kousek asi 160 kJ / 40 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat